Lær at brygge din egen special øl

10 juni 2020
Lotte Hindsberg

Danmarks nationaldrik, den gyldne drik, øllet har aldrig været så populær som nu. En af årsagerne er at mange har fundet ud af at de selv kan brygge deres øl. Ikke fordi de ikke har råd til at købe deres øl, men fordi det er en sjov hobby og fordi det er bare så meget sjovere at få venner på besøg og så servere sin egen øl, der er nøje afstemt dagens menu, end hvis man har købt ugens tilbud i supermarkederne.

Det er de mange mikrobryggerier, der blandt andet har sat skub i hjemmebryggeriet. Du kan blandt andet købe det nødvendige til hjemmebryg hos albryg.dk.

Den ældgamle nationaldrik

Den gyldne drik har været kendt i Danmark i over 5000 år. Der er ikke for så lang tid siden fundet rester af arkæologer at ølbrygning har været kendt i mere end 5000 år. Før da troede man at Egtvedpigen som “kun” er 3500 år gammel, var startstidspunktet for ølbrygning i Danmark.

Ind til får få århundrede år siden var det kvinder der havde ansvaret for ølbrygningen. I oldtiden var det endda omgivet af stor respekt og mystik. Ølbrygning og børnefødsler blev ligestillet. Tænk at kunne give liv og samtidig kunne brygge en så smuk drik, der ikke alene smagte godt, men også havde den skønne bivirkning som alkohol nu en gang giver.

I middelalderen overgik ansvaret for ølbrygning til mændene, der dannede bryggerilaug. Den første blev dannet i København i 1525. Det var dog primært i byerne at det blev mændenes ansvar. På landet var det stadig kvinderne der byggede den daglige øl. Det var iøvrigt ikke nogen lille opgave. I perioder blev der dagligt drukket op til 5 liter øl pr. person. En hver kvinde med selvrespekt og  med et ønske om at blive gift, vist hvordan man bryggede øl. Der var endda en bryllupssand der nævnte ølbrygning.

Flere nyheder